Some thoughts
Copyright © 2015 by "Plamen B.Petrov"  ·  All Rights reserved  ·  E-Mail: adept@adeptbg.com
ФОТО ФИЛТРИТЕ
Едно от най-глупавите твърдения, придобило легитимност сред фотографите, че е прекрасно да защитите вашия  скъпо струващ обектив с защитен филтър а още по-добре с UV такъв. Още по-добре е ако той е с многослойно  просветление , изработен от оптично стъкло с най-високо качество.
Много хора се подават на "разумността" на  подобни "удобни" твърдения на фирмите производители, без да се замислят дали това не е поредния търговски  номер?!
Истината е, че всеки филтър нанася поражения върху оптичните качества на всяка оптична система - обектив.

1. Обектива се смята от първата до последната оптична повърхност, без каквито е и да е сметки да се променя броя  на оптичните повърхности на пречупване. Всяка такава промяна нанася сериозни щети върху оптичното качество. И  неизбежно води до по-лош краен резултат.

2.Оптичната повърхност на челната ви леща е специално направена да издържи изключително дълго време , без  щети от механични въздействия. Съвременните обективи от нисък и среден клас , имат къс живот на материалите от  които са направени. Много по-рано от времето в което би се засегнал челния оптичен компонент те ще бъдат извън  строя. Всеки химик , ще ви обясни пространно, как и защо, за колко време - полимерите губят своята еластичност и  здравина и кога започват деформациите. Пък и рекламите ще ви въздействат, да си закупите новия ,много по-добър и  с по-високо качество обектив - макар от 1949г. оптичните схеми да не са претърпели каквото и да било съществено  развитие.

3.Фото филтъра е затворен в собствен корпус, като и при най-добрите производители паралелността е нарушена с  над 3 микрона, а както знаем ,че реално максималната грешка между системата, камера - обектив не бива да  надминава предела от 5 микрона. Трябва да знаете, че това не се случва и при много скъпи съвременни  обективи.Грешка над този предел започва да влияе на качеството на изображението.Разместването от единия край  до другия с 10 микрона вече създава проблем. И ако вие имате обектив от среден клас то може да натрупате много  сериозна грешка.

4.Филтрите с високо качество струват едни пари... а другите са много опасни за вашите снимки , по всеки един начин.
И накрая, филтрите трябва да се употребяват само тогава, когато ползата от тях , превъзхожда значително вредата  от тях, или когато няма никаква друга възможност, какъвто е случая с поляризационния филтър.