RICOH

Рико винаги са искали да правят фото апарати.Каквито и неблагополучия да им се случват в тази дейност,нищо не можа да ги отклони от това желание.Е най-после след толкова години,те успяха да си купят компания с изключителен потенциал,доказала своите възможности,във времето.На която винаги не са и достигали финансови средства за да се разгърне изцяло.Е този проблем вече е решен.

Въпреки,че набързо смениха името на компанията от Pentax на Ricoh,един наистина глупав ход на Рико,който раздразни силно привържениците на Пентакс,те проявиха благоразумие да оставят името на Пентакс на апаратите.Както ще да ги кръщават за хората собственоста няма значение и за тях,Пентакс си е Пентакс.Във форумите повечето привърженици на Пентакс са изключително раздразнени даже от надписа на гърба на Пентакс.Това не е правилно защото Рико наляха много пари само за две години и резултатите не закъсняха на пазара вече е един наистина изпипан апарат на Пентакс К3.Мисля,че в крайна сметка Рико постъпиха,като джентълмени,дано продължат в същия дух.Защото каквото и да пише на Сони всички знаема,че това е Минолта .

Рико правят първите си камери през 1938г.-Riken № 1. Още през 1957 г. Рико правят опит да пробият на американския пазар на телеметрични камери с  Ricoh 500 .Това е една сравнително ефтина камера.

Моят интерес е насочен само към камерите подържащ баионета К на Пентакс.

RICOH KR-5
Ricoh KR-5 е класическа 35 mm, SLR, филмова камера, пусната от Ricoh през 1975 година. Тя предлага превъзходна оптика и изключително механична производителност и надеждност. The KR-5 измерва светлината при отворена бленда което позволява на фотографа да настрои правилната скорост за конкретното осветление. Правилната експозиция се получава чрез определяне на скоростта на затвора и е свързано с чуствителноста на филма. KR-5 е снабден с Riconar обектив 55mm f/2.2 изработен от 4 елемента, подредени в четири групи. Камерата има механичен метален затвор със скорости от 1 до 1/500 от секундата.

Спецификациите за Ricoh KR-5

Тип: 35 милиметра, SLR, филмова камера
Байонет: K байонет
Обектив: 55 мм f/2.2 Riconar твърд обектив
Shutter: механично управление, вертикално движение,  с метални завеси
Скорост на затвора: от 1 до 1/500 от секундата, плюс B ; светкавица X синхронизацията е от 1/8 до 1/60th от секундата
Визьор: на нивото на очите с пентапризма визьор със стрелкови светломер
Фокусиране на екрана: разделен образ в микропризми заобиколени от Френел поле
Измерване: TTL мерене напълно отворено за централно претеглено  свързан със скоростите на затвора, и чуствителноста на филма
Батерия: Две 1.5V сребърно оксидни батерии JIS G13, Mallory MS76 или Eveready S76

RICOH XR-20sp;KR-30

KR-30 е SLR за 35 мм филм , който e с баионет K  , въведени от Ricoh през 1985 година. На някои пазари той е бил продаван като XR-20SP. Както и при 1984 XR-P , фотоапаратът предлага ръчен, приоритет на блендата , и програмирани режими autoexposure (последният изисква съвместима Ricoh "P" серия обектива).Това е малко по-опростен фотоапарат, само с два режима на програмата, и без някои други XR-P  (като "телевизионен екран" режим на затвора на intervalometer).

Електронния затвор предлага широка гама от 1/2000, до 16 секунди в своите режими autoexposure. Електрониката изисква допълнително захранване от батерията, под формата на два 3V литиеви батерии (CR-1 / 3N), или четири копчета 1.5V батерии (LR44 или SR44)

RICOH ХР-P

Програма P - основна програма за за общо приложение.
Програма PA  - за по-бързи скорости на затвора, предимно за бързо движение.
Програма PD - за затворена  блендата, предимно за увеличаване на дълбочината на фокуса.
Затвор Bias Mode - режим Автоматична експозиция, включваща възможността да изберете най-бавната скорост на затвора в автоматичен режим.
M - Позволява пълен ръчен контрол на скоростта на затвора, както и настройки на блендата.
Приоритет на блендата - програма за контрол над избор на скоростта на затвора с настройка ръчна бленда.
TV / PA  ( CRT ) - предназначен за CRT графични снимки.
TV / P ( NTSC ) - използва се за записване на изображения от стандартните американски телевизионни предавания.
TV / PD ( PAL / SECAM ) - използва се за изображения от стандартните европейски телевизионни предавания.
Програма "PA" Flash - Автоматична експозиция на светкавица , предназначени за използване  с Ricoh е XR Speedlite 300P .
Програма "P" Flash - Автоматична експозиция на светкавица за обща фотография със светкавица, предназначена за използване  с XR Speedlite 300P на Ricoh.
Програма "PD" Flash - Автоматична експозиция, предназначени за използване във връзка с XR Speedlite 300P на Ricoh.
Shutter Bias Flash - използва двойна система за мерене на XR-P за да се смесват съществуващото и светкавичното осветление в съотношение 1:1.
Aperture Priority Flash - Ръчен избор на блендата на обектива, когато се използва с XR Speedlite 300P Ricoh, което предлага автоматично измерване TTL да контролира  светкавицата.
Manual Flash - ръчно да зададете скоростта на затвора и блендата, за използване с всяка светкавица.
Време на експонация 1 / 2000-16 сек (ръчно Adjustable 1/2000 - 4S)
 Централно-претеглено усреднено мерене
 Range EV 0 до 18 EV (с обектив 1.4 и настройка ISO 100)
 Компенсация на експонацията + /-2EV на стъпки от 1/3 стъпка
 Чувствителност към светлина ISO 12-3200
 Сменяеми Екран за фокусиране
 Multiple Exposure опция
 Самоснимачка с 0 сек 10 и повече
 Захранване: 4 стандартни копче LR44 (AG13 )