Пентакс са другите мой любимци.Колкото повече време минава толкова повече заслужават моето уважение.Вярно е,че не са контактни,което може да изглежда и като недружелюбни,но не се подават на - давай да го нашляпаме пък в следващия модел ще го оправяме.Внимателно стъпват,без много шум и реклама,но апаратите им са изключително добре построени и най-вече тези от дигиталната ера.Обективите им са също с отлично качество,даже и тези,които са китови.

Първият дигитален апарат с който се сдобих от тази марка Pentax ist DS ,е вече на 200 000 кадъра и продължава да се труди неуморно,единствено му се беше поотлепила гумата на ръкохватката.Но тук ще си говориме за филмовите им тела.

Пентакс е малка компания,която в борбата с големите играчи залага също на иновации и високо качество на продукцията си на същите или по-ниски цени.Един от най-разумните им ходове е техния баионет ,който днес позволява да се използват всички обективи произведени в филмовата ера на новите им дигитални тела,както и всички обективи произведени на универсалната резба 42/1.Пентакс произвежда първото автофокусно тяло Pentax ME F.  Първият автофокусен модел на Pentax с мотор в обектива. Не е странно ,че след това се отказват от тази концепция и досега моторите в обективите са далеч от онази сигурност ,която трябва да притежават,за да гарантират дълговременна и безпроблемна работа.Разбира се апарата работи и с обикновени обективи,като запазва възможноста да съобщава за правилно фокусиране.

Един от най-популярните модели е Pentax ME - 1976  г.

Монтиране на обектив

Pentax K. 

Визьор

  92% покритие, 0.97x увеличение (с 50 мм обектив), -0.5 диоптъра.

Придвижване на филма

Еднократно-тактов лост .  Опция 1.5 FPS външно навиване.

Затвор

Тип: Electronic Seiko вертикална метална фокуснат равнина.

Индикатор: Да, червена или черна точка, точно под ключа режим.

 Скорости на затвора: 1/1, 000 ~ 8 секунди на AUTO (всъщност работи много по-дълго, ако е необходимо през нощта), Bulb, 1/100 механична X-синхронизация.

Скорост на синхронизация: 1/100.

Самоснимачка: Variable 4 ~ 10 секунда закъснение.

Измерване

Тип: TTL Галиев фото диод.

Метод на измерване: Централно-претеглено.

ISO: 12 - 1600.

Захранване и механика

Батерия: две стандартни A76, S76, LR44, G13 или други клетки.

Живот на батерията:  1 година или 10 000 снимки (250 ролки). На практика, живота на батериите обикновено продължават с години.

Размер: 5,16 х 3,25 х 1,95 "(131 х 82.5 х 49.5 мм).

Тегло: 16 - ¼ унции (460грам).


Механика и проблеми при телата на Пентакс

Телата на Пентакс от това време почити нямат разлика в механиката.Това разбира се е характерно за повечето електро-механични конструкции.От снимките по-долу ще се обедите,че ремонта на едно такова тяло е изключително трудоемка операция,особено когато този ремонт налага "сцепване" на тялото за да се достигне необходимия възел.На илюстрацията наблюдавате едно тяло,което е подложено на такава манипулация.За радост,такова нещо не се налага често.

Кои са слабите места на Пентакс и как да избегнеме повреда на апарата си?                                                                                                         

Телата на пентакс са добре конструирани и добре изпълнени.С цел да умалят конструкцията си те запазват логиката на механиката и най-вече на лостовата си система за зареждане,като се опитват с изместването на опорните точки да постигнат същата сила при изтънена метална структура.Това е най-слабото място на телата на Пентакс.Те очакват,разчитайки на чисто човешки психологически фактори - които по това време са оправдани,скъсване на филма при рязко зареждане-,че апарата ще се зарежда плавно.Но филмите от своя страна също се развиват бързо и за кратко време достигат 4 пъти по-голяма здравина на опън - практически не могат да бъдат скъсани при 2 кадъра в секунда.

Ако цените апарата си,не го зареждайте рязко! Ако не спазвате това условие,рано или късно ще скривите лостовата система и апарата ще престане да функционира.Лостовете трябва да се свалят и изправят!

Втория слаб момент при телата на пентакс е попадане и натрупване на прах под горния капак на апарата.Това довежда до излизане от строя на контакторните групи.Ще удължите значително живота на вашето тяло,ако след снимачния ден го продухате и изтриете с препарат за почистване на стъкло.

Не се опитвайте да смазвате апарата по никакъв начин.Смазката за финна механика е специализирана и не се продава в железариите поради доста високата си цена и за да се смаже този апарат се ползват 4-ри различни вида смазка!Всеки такъв опит ще завърши със смърта на вашето тяло!

Другия много опасен враг за апарата ви е конденза ,или повишената влажност.Ако сте работили при такива условия,осигурете на апарата си възможност да се изсуши.Свалете обектива и го оставете в близост до парното или за половин час на слънце,обърнат с отвора нагоре.

Това са нещата,които зависят от вас , при спазването им,може да разчитате на още много години работа на любимото си тяло.

Page21.jpg

За другите,модели на Пентакс,може да намерите изчерпателна и добре представена  информация в интернет.Поради тази причина не виждам смисъл да я добавям и тук.Единствено ще покажа моторния привод на Пентакс подходящ за всичките им тела,които имат тази възможност.Не случайно скороста му е 1.5 к в секунда,реално около 1.2 ,изключително плавно навиване на лентата без опасност за механиката на апарата.

Pentax WINDER ME II


Pentax Spotmatic


Pentax Spotmatic създава нов  стандарт както естетически, така и функционално. Днес те изглеждат може би,тромави отвън но продължават да работят.
Последният от тази серия, чието начало е 1957 , е MX.Тази камера получи висока оценка от експертите, но загуби пазар от нейния електронен напълно автоматична близнак ME, която беше на мода през 1976 г.Тези близнаци на Pentaх ME / MX бяха тест как ще се развива търсенето .Според мен МХ е може би,най-добрата камера на Pentax от времето на филмовата ера.


Pentax K1000 1976-1997

Pentax K1000 е един от  най-популярните и дълголетните камери въф фотографията.

Pentax K1000 е проста. Тя прави точно това, което трябва да се направи, и нищо повече.

Точно като Chinon, изповядвайки същата философия не окичват камерите си с купища безмислена електроника с безброй непотребни контроли.Те не мислят ,че фотографа е глупак и апарата трябва да го спаси от собствената му глупост. Разбира се, че пазара налага на един производител да прави и глупости,няма как да просъществуваш,ако продаваш само на напредли ентусиасти и професионалисти,които знаят какво трябва.Пък и тогава не всички смятаха,че фотографията е просто нещо.

Pentax K1000 е 35 мм SLR. Тя е напълно механична и не се нуждае от батерии, за да работи, с изключение на една малка  A76 батерия обслужваща измерващия модул. Той има само три контрола бленда, скорост на затвора и фокус.Разбира се може да зададете чуствителноста на филма,който зареждате.

Pentax ME 1976


         
Pentax ME е класически SLR от края на 1970.

Той е с изцяло електронно управление. Единствените ръчни настройки са 1/100 и B. Тя работи на две батерии A76 заеднои. Вие избирате блендата, и Pentax ME избира скоростта на затвора автоматично.
Измервателната му система и днес се справя отлично .
Във визьора  има линия от LED точки, които светят в непосредствена близост до съответстващите им скорости на затвора. Те показват,от 1/1 000 до 8 секунди.  
Pentax МЕ, е много малък SLR,  но има огромен визьор. Визьора на Pentax МЕ, е по-голяма от всеки визьор на Nikon SLR.  
Pentax МЕ, е много по-опростена версия на популярния Pentax ME Super . 

За разлика от премиум камери, които използват всички видове динамични амортисьори и противовеси, Pentax ME не разполага с такива за своето огледало. 

Pentax ME SUPER 1980-1986  Pentax ME Super е с  приоритет на блендата автоматична камера, с електронен  вертикален метален затвор  от 4s до 1/2000 SEIKO MFC-E2, светкавицата е синхронизирана при 1/125. Камерата работи ръчно (без батерия) при светкавица скоростта е 1/125. За ръчен режим, обичайното колело на затвора е заменен от два бутона, нагоре и надолу, за да изберете скоростта на затвора. Експозицията се измерва стандартнао TTL  централно претеглена. Тя се активира чрез лек натиск върху бутона за освобождаване.
Pentax ME Super има 0.95х визьор, покриващ 92% от кадъра. Екранът  е с разделяне на изображението и  пръстен от микропризми в центъра. Избраният от камерата или потребителя скорост на затвора е видима във визьора, блендата не .
Има самоснимачка и топла обувка на върха на призмата с допълнителен контакт за специални Pentax светкавици. Селекторът около бутона за освобождаване има пет позиции: Л (заключване), Auto, M (ръчен), 125 и Б. Към Pentax ME Super може да прикрепите външен мотор Winder ME II . The Pentax ME Super също може да се монтира Data Dial ME databack, или  Digital Data M databack чрез адаптер кабел.

Pentax ME F

Pentax ME F - е със същите възможности но има и примитивна автофокусна система ,работеща със специален обектив,със собствен мотор и захранване.Той работи и с всеки друг не автофокусен обектив на баионет К,като запазва потвърждението на фокуса.

Pentax P50Pentax Z10Pentax MZ-5N

Особености на баионета Ка

Контактите на баионет Ка са в различни позиции от тези на баионет Кf и не водят до несъвместимост. Контакта обозначен със "*"на баионета е по-нисък и леко вдлъбнат а на баионета на обектива е леко изпъкнал.Ако обектива е А то този контакт е подвижен.При позиция на обектива различна от А той не контактува с щифта на тялото. Другите 5 контакта на баионета на тялото са изпъкнали.Контактите на обектива са два типа проводящи и изолирани. С тяхна помощ се четат данните за поставения обектив.