Специални благодарности на Г-н Петко Стойчев(http://photosupport.alle.bg/),един наистина сърдечен човек,който любезно ми предостави снимки и материали от личната си колекция от апарати!
И ,че ми помогна да се сдобия с два нови Чинона в перфектно състояние,горещо жадувани от мен!

Няколко думи, като въведение.

Все повече фотографи - особено сред тези, израстнали в дигиталната ера, откриват магията на аналоговата фотография. Странно е усещането, когато в ръцете си държиш филмово тяло,произведено в 70-те години на миналия век, чието сърце продължава вярно да отмерва късчета от времето, така както го е правило, когато е излязло от завода и е попаднало в ръцете на първия си собственик. Може би,защото в онова време апаратите се конструираха от хора с любов!

За мен , аналоговата фотография е една ясно изразена друга визия на света и времето запечатани върху филмовата лента, различни от визията на дигиталната фотография.

Обичам и филма и дигиталния файл и не мога да се откажа нито от аналоговата , нито от цифровата фотография!

И тъй,като имам богат опит с филмовите тела, както отвън , така и отвътре, реших да го споделя с тези, които са започнали да снимат на цифрово тяло, но са привлечени от аналоговите и желаят да се запознаят с изображението, което могат да постигнат върху филмовата лента. Като целта ми е техническата страна .

Като вниманието ми ще е приковано основно върху телата подържащи баионета на Пентакс.Това не е случайно, за този баионет са напълно работоспособни всички обективи произвеждани за него, както и тези с резба 42/1, както за SLR така и за DSLR с помоща на преходник, за това считам тази система за най - отворена и демократична.

CHINON

CHINON е любимия ми производител на филмови  апарати и няколко невероятно качествени обектива.

Компанията е създадена през 1948 г. и като всички компании произвеждащи качествена техника, закъсва и е придобита от Кодак през  1997 г.

 Изключително влияние върху компанията оказва закупуването от Chinon на Alpa Switar. Не познавам друга фирма с по-съвършено проектирана механика и изключително добра оптика.И като се има предвид,че затвора,който използва Chinon е Seiko MFC. Безспорен е и приноса на Chinon, успяла да запази и да доизгради полученото за да създаде може би, най-добрите огледални филмови камери на 20 Век. Всяка от тях е едно техническо бижу,произведена с безкомпромисни материали и качество. Не е случаен и факта, че голяма част от частите на камерите на Пентакс са директно заменяеми с тези от Chinon.

Първите огледални камери на Chinon са на резба.Това са моделите Chinon CS;CX CM1;2;3,като на мен ми е най-любим Chinon CM-3. Всички те са изградени изцяло от метал с изключително прецизна механика,работеща и днес без проблем. Трябва да се има в предвид,че някой от телата за измервателния си механизъм използват спрените от производство поради екологични причини 1.35 V батерии,което би довело до грешки при замяната и с новите батерии с напрежение 1.5 V,което е преодолимо със съответните поправки.

В Япония по това време  е предпочитан Chinon CM-1 пред Pentax K-1000,като знаете с какво качество е изработен апарата на Pentax,можете да си представите за какво става въпрос.

В последствие Chinon преминават,към баионет тип К и с натрупания богат опит правят цяло семейство камери и приспособления към тях,работещи до ден днешен,както и сериозни иновации с които можете да снимате прецизно и днес.

CHINON CE-4


Производител - Cinon / Япония
Тип - Chinon CE-4
Вид камера - Reflex камера
Тип  - Film 24 х 36 mm, 135 mm филм
Година 1979
Оптика - Сменяеми обективи
 Затвор - Seiko MFC-846  (8 "- 1/1000 и" В ")
Освен това, самоснимачка (5/10 сек)
Измерване CDS-контролирано TTL - Automatic таймер с дисплей с показалка и LED във визьора
Фокусирайки - Manual, 0.6 м - ∞
Flash Connection - Hot обувка с контактен център и допълнителен контакт контрол Lichem, плюс PC гнездо на затвора наляво
Многократна експонация върху един кадър
Ръчен режим
Синхронна скорост за светкавица 1/60
Ръчно зареждане
Ръчно пренавиване на филма

Особеност

Motor връзка за захранване Winder
Шинон PW-350

CHINON Memotron


Шинон CE-II Memotron е 35мм филмова SLR електрона камера,пусната на пазара през 1977 година.

Това е една от малкото камери с винт за монтиране, позволяваща приоритет на блендата автоматична експозиция с всеки обектив M42 които има автоматична диафрагма.
CE-3 е следващ модел.Той предлага същите характеристики като CE II Memotron на едно по-компактно тяло, макар че липсва максимална скорост на затвора  от 1/2000.
CE-3 също се продава под името на Revueflex AC1 и някои други марки. 

Спецификации
Обектива,не бива да се сменя, когато камерата е включена .

Затвор: Seiko MFC-ES, безстепенно електромагнитено. Скорости на затвора: Авто: 4 до 1/2000. Управление: B, X 4 до 1/2000. Механично: 1/100s (за флаш синхронизация ).
Работи само с батерии, с изключение на X и В режими.

Самоснимачка: 7.12 секунди.
Визьор: пентапризма SLR, скорости и индикатор са видими в него .Има капак за прикриване на окуляра при дълги експозиции който се затваря с малък лост.

TTL CdS , две клетки, Center Weighted, приоритет на бленда автоматичен контрол на експонацията  ISO 25-3200.
Диапазон на автоматична експозиция: EV 1-18, при 100 ASA. 
1/2x до 2 х EV, 1/3 F-стъпка. 
Измерването е възможно в автоматичен и ръчен режим

AE Memory Button (Memotron): за запаметяване на измерената експозиция в паметта.
Батерия: 3V, 2х 1.5v, G13/S76, (. Приема литиеви Kodak K58L или две алкални, например LR44)
Проверка на батерията: зелен светодиод на рамкатана окуляра, в автоматичен режим се включва,на полу спусък, ако батериите са OK
Моторен привод: на дъното на апарата.
Chinon Winder е усъвършенствано устройство, използва специален чип памет на компютър, и има много функции: единични и продължителни режими , предварително зададена експозиция (до 24 кадъра), Таймер за интервал (до 30 секунди интервали между експозиции ), за включване / изключване и светодиоди.

Chinon M-1, 1972

(Също така Prinzflex M-1 в Япония, GAF L17 в USA)
Пентапризма
Затвор: вертикален метал механичен 1-1/1000, B
Flash: стандартен X и F синхрон при 1/125.
TTL мерене. 
Микропризма и шлифовано стъкло Френел екран .
Батерия: PX625
Автоматична диафрагма .
Самоснимачка
Специална възможноста за двойна експозиция.
Скорости на затвора и проверка видими във визьора .

Chinon CX, 1974

(Също така GAF L-CX и Argus CR-2 в САЩ)
Както Шинон M-1, но с преглед на дълбочина на рязкост.

Chinon CS, 1977

Пентапризма
Затвор: вертикална метален механичен 1-1/1000, B
Flash: стандартен X и F синхрон при 1/125, Hot Shoe
Микропризма и шлифовано стъкло Френел екран
Автоматична диафрагма
Самоснимачка

Chinon CM-3, 1979


Пентапризма
Затвор: вертикален метален 1-1/1000, B
Flash: стандартен X и F синхрон при 1/125 ( Или 1/100), Hot Shoe
Мерене: отворена бленда  TTL мерене
Микропризма и шлифовано стъкло Френел екран
Батерия: 2xMS76
Автоматична диафрагма
Самоснимачка
Дълбочина на полето преглед

Chinon CM-4 (1980)


TTL, LED тип измервателна система на светлината.
Байонет:  (K-байонет).
Затвор: Вертикален Seiko MFC . Скорости на затвора от 1 сек. до 1/1000 сек. "В" и "X" / 1/90 сек.).
Синхронизация: X вид контакт за електронна светкавица в "Б" и "X" (1/60sec.) И 4сек. Hot Shoe.
TTL, Център претеглена система на пълния отвор на блендата, използва се една силициева фото клетка, индикатор на експозицията с 3 светодиода.
Меренето се активира при натискане на бутона за освобождаване на затвора на половина,  в продължение на няколко секунди, след като се вдигна пръста от бутона остава включен.
Диапазон на експозицията: +2 EV (F/1.9, 1 сек.) До +18 EV (f/16, 1/1000 сек.) - ASA 100 F/1.9 обектив.
ASA : 25-1600 (DIN 15-33) със заключване за безопасност.
Ръчна експонация:  от една до1/1000 сек.
Mirror: Large, бърза възвращаемост, shockless система.
Визьор: Пентапризма, централно разделяне на изображението с microprism  и шлифовано стъкло.
Увеличение на визьора: 0,87 х ((ID: 50 мм, 00).
Визьор Видимост: 92%.
Film Counter: Автоматично показва броя на експозициите и се връща в "S", когато камерата  е отворена.
Обратно пренавиване тип манивела
Self-Timer: Вграден.
Източник на захранване: Две 1.5V алкални батерии (LR44, A76) или две 1.5V сребърно оксидни батерии (SR44)
Тест батерия: Вграден с LED индикатор.
Размери: 135.5 (W) х 86.0 (H) х 50.5 (D) mm.
Тегло; 455гр (16.05 унции)

Chinon CP-6 1984

CP-6 е автоматична, 35 мм, SLR, филмова камера . Той е първият SLR фотоапарат в света, включващ програма AE измерване и DX автоматично индексиране на филма  . Също  избираема TTL бленда, мерене мулти-режим,спот и ръчна система за експозиция.
Той е оборудван с електромагнитен затвор с електронно контролирани скорости от 8 до 1/1000 плюс B; X светкавица със синхронизиране 1/100-на сек. Пентапризмен визьор с  централен сплит с микропризмен кръг.  Камерата се захранва от три 1.5V AAA (AM-4) батерии. Или директно от моторния привод.
Това е последната от този вид камери произведена от Chinon,с толкова много иновации,че няма конкуренция.Като всички камери на Chinon тя има перфектно измерване на светлината,което нито един производител не успява да достигне.

Chinon CP-7м 

Още една от удивителните камери на великолепния производител CHINON.
Те никога не са били от най-големите играчи във фотографията, тази марка не е така известна като Canon, Nikon, Pentax . Но те направиха камери превъзхождащи тези на именитите си съперници. Всичките им камери имат някои приятни функции, и нещо,което ги прави особени - ​​способността да се работи в режим на програма с всички K-байонет обективи . 
Това ,което веднага ми направи впечатление е възможноста на този апарат с мотор да се захранва с 4 АА батерии или акумолатори или литиева батерия 2CR5 гарантираща снимането на 120 филма.
Той има 4 режима А-автоматика с приоритет на блендата,Р-програма,която включва 3 програми -нормална,бърза и бавна,М-ръчна с употреба на измерването и В.Многократна експонация на един кадър,като при повечето им модели,незабавно връщане от която и да е програма в -нормал.Снимане по 1 кадър или непрекъснато снимане с 2 к.в секунда.Може да зададете максимално време на експозиция до 99 минути.Да зададете интервал на снимане,както и времето на експозиция в същия времеви отрязък - intervalometer.Този режим работи и с функцията за многократна експозиция върху един и същи кадър.
Нормалните скорости са от 8 сек. до 1/2000 а синхронизацията на светкавицата е на 1/125 или по-ниска скорост по ваш избор.
Резбата за статива и байонета са метални.Има автоматично четене на DX и ръчно от (32-5000 ISO.Има корекция EV ±,като подържа постоянно предупреждение за всичко различно от 0.
Толкова меко работещо огледало,че и при 1/15 без статив снимките не се размазват.
Измерването е централно претеглено а от ляво се намира бутона за заключване на експозицията.
В някой от форумите прочетох едно изказване,че CHINON e Волвото на филмовата ера! Бих казал,че това е точно така.